innerbanner

Wandeling aan het Trasimeense meer

  • 14 februari , 2024
Wandeling aan het Trasimeense Meer

Op een klein uurtje rijden van onze Agriturismo ligt het Lago Trasimeno; een echte toeristische trekpleister, vooral tijdens de zomermaanden. Echter biedt deze omgeving, naast de activiteiten op het meer, ook veel mogelijkheden om te fietsen (mountainbike) en wandelen in de ongerepte natuur. Wij trokken erop uit op een zonnige oktoberdagnamiddag om het meer en haar prachtige omgeving te verkennen en haar geschiedenis te ontdekken.

In één van onze wandelgidsen van de Agriturismo staat een wandeling beschreven aan het Trasimeense Meer. De wandeling loopt grotendeels over de grenskam tussen Umbrië en Toscane en biedt prachtige uitzichten over het meer. Daarnaast word je tijdens deze route ook ondergedompeld in de Romeinse geschiedenis want op 21 juni 217 v. Ch. vond daar “De slag aan het Trasimeense Meer” plaats. Dit was één van de veldslagen tijdens de Tweede Punische Oorlog (Rome versus Carthago). Wij nemen jullie graag mee op verkenning!

De wandeling

Onze route start nabij het dorpje Tuoro sul Trasimeno. De auto kan je eenvoudig parkeren aan de straatkant tegenover het herkenningspunt: Percorso della battaglia del Trasimeno 4 tappa (Google Maps). De volledige route wordt duidelijk aangegeven doormiddel van rood-witte pijlen. We starten onze wandeling aan Localita’ Ca’ di Giano. Op het einde van deze straat, slaan we rechtsaf en wandelen we via een zandweg, door de olijfgaarden, omhoog naar Castello di Montegualandro. Bovenaan bereik je de grenskam tussen Umbrië en Toscane. Dit deel van de wandeling is werkelijk adembenemend. Langs de ene kant zie je Umbrië en haar Trasimeense Meer, omringd door glooiende heuvels. Aan de andere kant zie je het meer vlakke reliëf van Toscane. Je volgt de kam, door het bos, tot aan de Colle dei Termini. Daar start vervolgens de afdaling richting het dorp Sanguineto. Uiteindelijk leidt een brede laan tussen de hoge cipressen je terug naar het beginpunt van de wandeling. Voor een gedetailleerde wandelroute kan u ons steeds een bericht of mail sturen via onze contactpagina. De wandelroute is ook ter beschikking in onze Agriturismo.

De geschiedenis

Wat de wandeling extra interessant maakt, is de historische gebeurtenis die daar duizenden jaren geleden plaatsvond. Een groot deel van de wandeling bevindt zich in de vallei van het Trasimeense Meer. Dit is het gebied waar Hannibal de Romeinen versloeg in een korte, maar felle strijd. Hierin verloor de Romeinse Consul Caio Flaminio het leven. Deze slag staat beter bekend als de Slag bij het Trasimeense Meer. Een belangrijke veldslag, die plaatsvond in 217 v.Ch. tijdens de Tweede Punische Oorlog.

Het Romeinse kamp vestigde zich één nacht voor de feiten in de vallei, aan de oevers van het Trasimeense Meer. De volgende ochtend zorgden de dikke mist en de tactische positie op de hellingen van de Carthagers ervoor dat Hannibal zijn vijand in een hinderlaag wist te lokken. De Romeinse soldaten werden overvallen door het leger van Hannibal dat verscholen zat in het struikgewas. Dit zorgde voor een zware nederlaag bij de Romeinen. 15.000 soldaten werden gedood, waaronder hun consul, en 6.000 soldaten werden gevangengenomen. Het was een immens bloedbad. Enkele nabijgelegen dorpen en straten zijn nog steeds vernoemd naar de historische gebeurtenis. Bijvoorbeeld: “Localita’ Sanguineto”. Sanguineto betekent rivier van bloed. Deze straatnaam verwijst naar het water van het Trasimeense Meer dat dagenlang bloedrood kleurde.